Proč jíst ryby
O rybách :) - všeobecně
Proč jíst častěji rybí maso ?
V mase ryb je velký podíl vody, ale také velký obsah plnohodnotných bílkovin -cca 20 %. Samozřejmě jsou menší rozdíly u jednotlivých druhů ryb. Rybí maso obsahuje vitamíny A, B, D a velmi nízký obsah tuku.
Zhlediska obsahu tuku můžeme sladkovodní ryby rozdělit na ryby :
- s nízkým obsahem tuku (do 2% tuku– štika, candát, okoun)
- středně tučné ryby (2– 10% tuku– kapr,amur,tolstolobik, pstruh,sumec)
- tučné ryby, které mají více než 10% (úhoř)
Náš kapr a také jeseter je považován za ,,tučnější,, rybu avšak obsah tuku je ovlivněn obdobím, krmivem anebo dobou sádkování - pak se mění kvalita rybího masa.
Maso je lehce stravitelné, tuk je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin –omega3. Celkově je energetická hodnota rybího masa velmi nízká a ze zdravotního hlediska
pro prevenci srdečních onemocnění, správný vývoj mozku dětí a i kvalitu naší pokožky. Odborníci proto doporučují dopřávat si alespoň dvě porce týdně
Nikdy je nejezte syrové. Je to hodně rizikové ! Zvolte správnou úpravu !
Nesprávně uskladněným nebo upraveným rybím masem si můžete přivodit střevní potíže. Pokud je to možné, zvolte jinou tepelnou úpravu, než smažení, které znehodnocuje užitečné látky. Navíc při smažení vznikají karcinogenní látky (ale když už tak na sádle :) ).
Vhodné je ryby dusit, grilovat nebo péct.
Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví :-)