Vyhledávání

Kontakt

Rybnik ToJo

Nová Ves 489
Frýdlant nad Ostravicí
739 11
IČ: 05850606
Veterinární reg.č. CZ22545

Tomáš Sedliák
+ 420 734 258 041

rybniktojo@seznam.cz

Něco o rybách

Všeobecně o našich sladkovodních rybách

Sladkovodní ryby, jako je kapr, amur, pstruh duhový, candát, lín obecný nebo tolstolobik bílý, má jednoznačně stejnou výživovou hodnotu jako maso teplokrevných zvířat. Navíc má oproti normálnímu masu své výhody. Například má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které brání srdečním a cévním nemocem, ryby mají též kratší svalová vlákna s jemnější strukturou, a díky tomu jsou mnohem snadněji stravitelná a vhodná pro diety. Maso ryb je rovněž bohaté na vitaminy A, D, E, B6 a B12. Ryby rovněž obsahují nezanedbatelné množství železa, ale také aminokyselinu tryptofan, který má pozitivní vliv na naši dobrou náladu. Lidský mozek totiž dokáže proměnit tryptofan na serotin – hormon dobré nálady. K té přispěje určitě i to, že ryby vám pomohou udržovat štíhlou linii či dokonce hubnout A bahnitá příchuť masa? Ta je vyřešena moderním chovem a pečlivým sádkováním ryb :) .

 

Pstruh duho  je sladkovodní ryba z čeledi lososovitých. Pstruzi duhoví jsou predátoři s rozmanitou potravou, žerou téměř vše, co se k nim dostane.Tržní velikost převážně 0,3 - 0,6 kg .Barva masa je bílá s tmavějšími okraji ,je velice jemné ,chutné a lze ho lehce oddělit od kostí.Pstruh chutná nejlépe ,je-li čerstvě vyuzen.Uzený pstruh ,který není balený ,by měl být raději skladován v chladné místnosti než v lednici ,kde bude zachováno příjemné aroma.

 

Amur bílý  pochází z východní Asie, kde brázdil vody dolního toku řeky Amur. Do našich vod byl vysazen , aby pomohl biologicky čistit rybníky a přehrady od nežádoucí vegetace tudíž patří mezi přísné býložravce. Maso amura je šťavnaté a po tepelné úpravě se výborně odlupuje Kromě pečení a smažení se tato ryba například také skvěle griluje. Mlsné jazyky gurmetů si ho pochvalují zejména v marinádě z červeného vína, fernetu, oleje, citrónu, sekaného libečku a bílého pepře. Nabízíme převážně o velikosti 2-6 Kg.

Tolstolobik bílý  na našem území je tolstolobik nepůvodní rybou, která se v přirozených podmínkách (až na výjimky) nerozmnožuje. Proto jeho výskyt zcela závisí na vysazování. Jako teplomilný planktonofágní druh je vysazován hlavně do rozlehlých stojatých vod ,kde konzumuje pouze rostlinný plankton a řasy .Protože tato strava neprochází dalšími články potravního řetězce, má jeho svalovina nejnižší obsah škodlivin Maso tolstolobika je přesto tučnější než u jiných kaprovitých ryb  a proto je vhodný k uzení o velikosti 2,5 - 5kg ,ale také smažení či pečení s křehkou zeleninou nebo s čerstvými bylinkami  mu dodá příjemnou chuť.

Štika obecná  asi nejznámější dravec našich vod. Je teritoriální, většinu života se pohybuje na jednom místě, který si silně brání. Je kanibalka, tedy klidně napadá i svůj druh. Živá tržní štika se prodává ve váze  0,8-3 kg má velmi kvalitní maso i když je trochu suché, přesto je velmi lehce stravitelné. Hodí se vpodstatě na všechny druhy kuchyňské přípravy. Pečená štika je také skvělá, servírovaná s různými jak teplými, tak i studenými omáčkami. Jako přílohu k rybě pak servírujeme především čerstvý chléb, nebo různě upravené brambory.

Candát obecný  nekorunovaný král z českých ryb je mezi labužníky oblíben pro kvalitu svého masa a podle většiny názorů nejchutnější  Oblíbenost plyne i z toho, že candát nemá mezisvalové kosti. Candát není příliš tučný (0,2 až 0,6 % tuku), protože tuk se ukládá v hojném množství kolem jeho střev. Candáta uparvujeme především pečením, dušením a vařením, také ho můžeme péci. Díky jeho menší tučnosti masa není úplně vhodný na uzení a případné grilování.   Jedná se o druh, který je velmi choulostivý na obsah kyslíku a kvalitu vody. Candát se prodává o váze 0,8 -3 Kg.

Jeseter sibiřský  je jedním z vývojově nejstarších druhů ryb.Jeho původní areál rozšíření zahrnuje velké sibiřské řeky jako je Ob,Lena a jiné . Chrupavkovitá ryba nám nabízí maso bez kostí což je velkou výhodou nejen pro děti. Jeho maso je chutné, avšak vzhledem k tomu, že se do českých vod a kuchyní rozšířil  až v posledních letech,  receptů připravených speciálně pro jeseteří maso je málo.Experimentování se meze nekladou, odborníci však doporučují méně koření, aby nezanikla charakteristická chuť jesetera.

Kapr obecný  je naše nejběžnější a nejznámější ryba tvořící pilíř českého rybníkářství a zároveň i druh nejčastěji vysazovaný do sportovních vod.Co se potravy týče, je kapr všežravec, který využívá vždy momentálně dostupnou potravní nabídku. U kapra je ceněno jeho kvalitní maso s nutričními hodnotami odpovídající požadavkům zdravé výživy,kdy je bnejvhodnější vaření či dušení ryby avšak k nejrozšířenějším úpravám patří kapr smažený . Klasická velikost kapra 2 - 5 Kg, ale při výlovech se i běžně objeví 7- 9 Kg. 

Lín obecný  již ceněná a typický ryba dna, kde se také živí hlavně larvami hmyzu, měkkýši, korýši apod. . Maso lína v zahraničí je větší oblibě než kapr, a místy je dokonce chutí přirovnáván ke pstruhu. Při kuchyňských úpravách lína je vždy nutno pamatovat, že kůže lína je velmi silná a šupiny velmi jemné a hluboce zasazené. Proto se lín někdy stahuje, nikdy však neškrábe! Šupiny při tepelném zpracování změknou a při jídle nevadí. Lína upravujeme, stejně jako kapra, na všechny kuchyňské způsoby.Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,25 - 0,5 kg.

Sumec velký  je vedle jeseterovitých ryb největší sladkovodní rybou v Evropě.Maso mladých kusů je jemné, bílé, má hrubší vlákna. Může chutí připomínat telecí nebo králičí maso. Pozor na dobu tepelné úpravy – stačí dusit 15 minut, jinak jej rozvaříme. Sumce  můžeme použít na řízky, steaky, či ragů nemá téměř žádné kosti a tak je velice pohodlnou rybou ke konzumaci, vhodný i pro děti., můžeme jej přidat i na jehlu. Živý tržní sumec se prodává o váze 2 - 5 Kg.

Lipan pohhorní  je velice osobitou a krásnou lososovitou rybou, která je na u nás původní a je po ní pojmenováno podhorské pásmo našich toků. Vzezření lipana opravňuje označit ho za jednu z našich nejkrásnějších ryb. A to jak ladnou stavbou torpédovitého, štíhlého, hydrodynamicky k životu v proudech dokonale vyřešeného těla, tak pro barevnou nádheru jeho šatu .Lipaní maso je považováno za velmi jemné a chutné. Má zvláštní kořeněnou příchuť, kterou dobře znali i naši předkové, kteří je servírovali při hostinách těm „nejvyšším osobám“. Průměrná hmotnost ryb se pohybuje okolo 0,3 – 0,5 kg.